Grupper

Familieopstilling – Workshops

Hvad er Familieopstilling

Familieopstilling er en metode hvormed man kan afdække og synliggøre udfordringer i familier og andre i relationer. Udfordringer, der ellers kan tage måneder og år at få øjnene op for.

Familieopstilling handler om, at måden vi fysisk stiller os op i forhold til andre, tegner et ærligt billede af, om vi er på rette plads i relationen. Hvor en evt. forviklingen starter, eller hvem der mangler i systemet.

Det foregår i grupper, hvor de andre deltager er med til at stille din familie op med stedfortræder. Der foregår en bevægelse, som B. Hellinger kalder: Sjælens bevægelse.

Bert Hellinger har videreudviklet og beskrevet den nuværende familieopstillings metode i mere end 40 bøger, oversat til 26 sprog.

Hvem kan bruge familieopstilling?

Temaer

Alle kan have deres eget tema med til en familieopstilling. Temaer som fx sammenbragte familier, skilsmisse, sygdom eller “vanskelige” børn. Nogle personer føle sig udenfor, andre kommer i situationer de ikke kan identificere sig med.  Andre eksempler på temaer kan være adoptioner eller børn der er døde, oplevelser der kan efterlade familiemedlemmer i trøstesløse traumer.

I familieopstilling ser vi på, hvem der er ufrivillig forbundet med en skæbne, tilhørende et tidligere medlem af familien. Uhensigtsmæssige bindinger og loyale følelser kan blive (for-)løst, så ens eget liv kan udvikle sig.

Form

Når en deltager melder sig med et tema, laver vi en opstilling på stedet. Her hjælper de øvrige deltagere ved at agere stedfortrædere i opstillingen.

Sådan foregår en familieopstilling

En opstillinger foregår individuelt eller i grupper. Alle i gruppen er åbne for at være stedfortrædere for hinandens familiemedlemmer og øvrige relationer.

Som opstiller tilbyder jeg den deltager, som gerne vil arbejde med sin relation, at sætte sig ved siden af “sin relation” på en stol. Uden at udveksle mere end de vigtigste informationer finder de to frem til det tema, der skal kigges på. På opfordring af mig som opstiller, vælger deltageren stedfortrædere og stiller dem op i forhold til hinanden, sådan som han eller hun umiddelbart oplever sit familiebillede. Det sker uden forklaringer og uden at tænke for meget.

Når alle stedfortrædere er stillet op, ser jeg nøje på den enkeltes placering og deres forhold til hinanden. Jeg holder øje med følgende: Hvem kigger på hvem, hvem kigger væk, hvem kigger ned på gulvet, hvem reagerer med vrede, aggression, sorg, resignation eller glæde? Hvem vil gå væk? Hvem mangler?

Familieopstilling bringer det skjulte frem i lyset og viser vejen ud af en eventuel forvikling. Metoden er løsningsorienteret og fokuserer på at finde ressourcer frem for at dvæle ved problemet. Det centrale er, at den enkelte finder ro og finder sin plads i livet med andre.

Se kommende workshops

Workshop – Familieopstilling

Workshop - Familieopstilling

Workshop – Familieopstilling

Workshop - Familieopstilling